Proef Amersfoort 2023 afgelast


> organisatie richt zich op 2024

Komende Hemelvaart neemt Proef Amersfoort noodgedwongen verlof. Het culinaire evenement dat vorig jaar nog de 25ste editie beleefde en waar vijf smaakvolle dagen lang bezoekers voor uit het hele land komen, kan niet doorgaan vanwege te weinig deelnemende restaurateurs. “In kort bestek komt het erop neer dat de gevolgen van corona nu écht voelbaar worden in de horeca. De ‘interne focus’ – het gevolg van de fiscale nasleep van de pandemie en een gebrek aan personeel – zitten de organisatie van een evenement als Proef momenteel in de weg”, aldus organisator Timo Braeken.

Braeken hoort in 80% van de gevallen hetzelfde verhaal van de restaurateurs. In coronatijd is heel veel personeel gaan lopen. In de horeca was geen werk en het gras (b)leek elders groener. Veel restaurants hebben hun bezetting nog lang niet op orde. Waar ga je dan extra mensen vandaan halen om ook nog eens vijf dagen op Proef te gaan staan?

Financiën koken over
Timo: “We hebben geprobeerd hierin een helpende hand toe te steken met een horeca-uitzendbureau. Maar zodra je deze oplossing uitserveert, komen gelijk alle andere bittere nasmaken van corona op tafel, zoals de terugbetaling van steun. Ogenschijnlijk lijken de tafeltjes nu weer gevuld in de restaurants, maar achter de schermen is het alle hens aan dek om voorheffingen en opgezoute kosten boven water te halen. Het is overleven. Eén restaurateur vertrouwde me toe: ‘Als mijn kok nu wegloopt, kan ik de tent wel sluiten’.” 

Vet op eigen botten
Horecapersoneel komt mondjesmaat terug, maar sowieso tegen andere arbeidsvoorwaarden, zoals minder uren. Proef vraagt echter juist iets extra’s, dat betekent voor elke deelnemer nagenoeg driedubbele bezetting. Die is er gewoon niet. De bravoure is even weg. Eerst zelf weer vet op de botten, zo redeneren de deelnemers. Timo: “En dan is er nog de inflatie. Werkelijk alle prijzen zijn gestegen. Inkoop, huur, energielasten, bier enzovoorts. Het lastige is dat dit normaliter allemaal onder de oppervlakte blijft. Gastvrijheid en klagen horen niet bij elkaar. We proberen het uit te leggen. Maar het blijft een onverteerbare boodschap.”

Proef is gezond
Timo: “Ondanks dat de evenementenbranche forse klappen kreeg tijdens corona, staat de organisatie van Proef stevig. We doen het al jaren zonder één cent subsidie en hebben een groeiend netwerk van ProefPartners. En ik prijs me gelukkig met een flexibele projectorganisatie. De flow was de laatste maanden merkbaar bij vrijwilligers, muzikanten, terreinbouwers en leveranciers. Iedereen had er zo’n zin in. Er gaan nu maanden aan voorbereiding door het putje. Vorig jaar presteerden we het om er binnen een maand na corona te staan. Dan zit je in een ‘up’ en ‘we mogen weer’. Proef 25 was dan ook goed. Dit jaar betalen we alle aanloopkosten uit onze spaarpot, maar liever hadden we met z’n allen een normale Proef gehad. We balen enorm. Alle seinen stonden op groen, maar zonder restaurateurs begin je weinig.”

Nu het hoge woord eruit is, gebruikt de organisatie de tijd om door te selecteren, de formule te vernieuwen en te kijken wat er voor restaurateurs gedaan kan worden om zich volgend jaar makkelijker aan te sluiten. Timo: “Natuurlijk ben ik echt niet blij nu, maar de eerste ideeën voor volgend jaar zijn er al wel. Proef hoort bij Amersfoort en we gaan er alles aan doen om in 2024 een smaakvolle start te maken met de volgende 25 edities!”     
    
Noteer alvast 8 tot en met 12 mei 2024!

Team Proef Amersfoort